n het parlement in Duitsland is een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om gemakkelijker van geslacht te veranderen. Door de hervorming kunnen betrokkenen met een eenvoudige procedure bijvoorbeeld hun paspoort laten aanpassen.
Het Duitse parlement ging akkoord met de zogenoemde zelfbeschikkingswet, die vooral is bedoeld voor transgenders, intersekse en non-binaire mensen. Onder de huidige wet moeten mensen die hun geslacht in officiële documenten willen wijzigen, een onderzoek door een medisch deskundige ondergaan. Critici noemen deze eis lastig en vernederend en pleitten voor versoepeling.
Met de nieuwe wetgeving zal een verklaring bij de burgerlijke stand om je naam en geslacht te veranderen voldoende zijn. Jongeren onder de 14 jaar die dat willen doen, moeten zich door hun ouders laten registeren. Wie tussen 14 en 18 jaar is, kan dat zelf maar heeft wel de toestemming van zijn ouders nodig.
Mensen krijgen wel nog even bedenktijd. Pas na drie maanden zal de wijziging worden gevalideerd in het bevolkingsregister.
Tijdens de stemming in de Bondsdag stemden 374 parlementsleden voor de wet, 251 tegen en 11 onthielden zich van stemming. In conservatieve gelederen vindt men de tekst te verregaand.
De wet kan in werking treden omdat de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaatregeringen, niet hoeft te stemmen.
De nieuwe wet verandert degene die dateert uit de jaren 80, die transidentiteit beschouwde als een geestesziekte en die gedeeltelijk is verworpen door het Grondwettelijk Hof.
Duitsland sluit zich aan bij de club van landen die het principe van zelfbeschikking hebben aangenomen, zoals ons land, Spanje, Ierland, Luxemburg en Denemarken.
"We blijven ons land moderniseren", zegt bondskanselier Olaf Scholz op X, het vroegere Twitter.