Een op de drie Belgen krijgt tijdens zijn leven af te rekenen met incontinentie. De Belgische Vereniging voor urologie (BVU) wil met een campagne tijdens de Europese Week van de Urology, de derde week van september, meer aandacht vragen voor het probleem. Uit een Europees rapport blijkt immers dat de maatschappijkost ervan in ons land oploopt tot 1,6 miljard euro per jaar. Er komen affiches in de artsenpraktijken.
Bij incontinentie denken veel mensen aan baby's of ouderen, maar ook veel jonge mensen krijgen ermee af te rekenen, zegt Dr. Thomas Adams, voorzitter van de BVU. Die schat dat een op de drie Belgen er tijdens zijn leven mee geconfronteerd wordt. Jongere mensen, bijvoorbeeld vrouwen na de zwangerschap, durven vaak geen advies vragen, terwijl het probleem vaak met een kleine ingreep kan worden opgelost, zegt Adams. Het gaat dan onder meer om bijsturen van de levensstijl, kinesitherapie, medicatie of een operatie.
De eerste boodschap die de BVU tijdens de Europese week van de Urology, die de slogan 'Urge to act' meekreeg, wil geven, is dan ook: "Praat erover". "Met uw huisarts en met uw uroloog." "Ik zie soms mensen die al jaren met het probleem kampen en in sociaal isolement terecht zijn gekomen. Dat zijn echt schrijnende verhalen", zegt Adams.
Maatschappelijke kost
Een tweede punt dat de BVU tijdens de week wil aanstippen, is de maatschappelijke kost die incontinentie met zich meebrengt. Uit een Europees rapport van de European Association of Urology blijkt immers dat die op Europees niveau op dit moment 40 miljard euro bedraagt per jaar.
In België ging het volgens de BVU vorig jaar om 1,6 miljard euro die verloren gaat door onder meer werkverlet, de kost van pampers en ander incontinenentiemateriaal, en medicatie en operaties. Die kost dreigt door de vergrijzing bovendien nog sterk toe te nemen. Met de week wil de BVU het thema daarom ook hoger op de overheidsagenda plaatsen.
Daarvoor komen er tijdens de week onder meer radio- en tv-spots en affiches in de praktijken van artsen. "Als er nu actie komt, dan kan zowel het welzijn van de patiënt als de maatschappelijke kost positief beïnvloed worden", besluit de BVU.