Vooruit wil anonieme zaaddonatie afschaffen

Vooruit wil anonieme zaaddonatie afschaffen. De partij roept mannen die in het verleden hebben gedoneerd op om hun anonimiteit op te geven. De oproep is een reactie op de gynaecoloog die van de Brugse rechtbank DNA moet afstaan omdat hij ervan verdacht wordt in de jaren 1980 een vrouw geïnsemineerd te hebben met zijn eigen sperma.

Net om komaf te maken met dergelijke schimmige fertiliteitspraktijken uit het verleden, kwam er in 2007 een wet op de medisch begeleide voortplanting, maar toen werd er gekozen voor anonieme donatie als standaardmethode. Daardoor zitten veel donorkinderen met vragen over hun afkomst, zegt Vlaams Parlementslid voor Vooruit Freya Van den Bossche. 

De Vlaamse socialisten willen die anonieme zaaddonatie daarom afschaffen. "Het moet voor wensouders, die zelf geen kinderen kunnen krijgen, mogelijk zijn om via zaad- of eiceldonatie een gezin te starten. Maar we mogen daarbij het belang van het kind zelf niet uit het oog verliezen. (...) Weten van wie je afstamt, is een mensenrecht. Het is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

Van den Bossche roept anonieme donoren op om zich vrijwillig te melden bij het afstammingscentrum. Daar kunnen ze DNA afstaan zodat donorkinderen die op zoek zijn naar hun afstamming een match kunnen vinden. Om dat alles in goede banen te leiden, moet het afstammingscentrum, dat met lange wachttijden kampt, meer middelen krijgen, vindt ze.

Ook CD&V is voorstander van de opheffing van de anonieme zaaddonatie. Kamerlid Els Van Hoof heeft daar acht jaar geleden al een wetsvoorstel over ingediend, zegt ze. Volgens de christendemocraten gaat het om een "noodzakelijke voorwaarde om een wettelijke regeling van het altruïstisch draagmoederschap mogelijk te maken". 

In het CD&V-voorstel krijgen kinderen die dat willen vanaf 12 jaar toegang tot niet-identificerende gegevens van de donor, zoals medische informatie of fysieke kenmerken. Vanaf 16 jaar kunnen ze ook voornaam, familienaam, geboortedatum en woonplaats te weten komen. De partij pleit wel voor een uitdovingsperiode zodat koppels met anoniem verkregen embryo's die verder mogen gebruiken.

> Dokter die vrouwen met eigen sperma bevrucht zou hebben, moet niet naar rechtbank

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.