De bomen en het bos (F.Ponsaert)

We zijn met zijn allen beperkt in onze mogelijkheid om massa’s gegevens, massa’s informatie tot ons te nemen en er analytisch mee om te gaan. We leven nochtans in een maatschappij die ervoor zorgt dat we dagelijks enorm veel informatie over ons heen krijgen. Informatie die nu nuttig is, straks misschien nuttig is of meestal niet van toepassing is of zal zijn. Informatie die al dan niet correct, objectief, gekleurd, belangrijk en/of een detail is. Informatie die actueel is, een aankondiging is of voorbijgestreefd is.

We zijn niet meer in staat om zelf constant een selectie te maken, laat staan om voor ons zelf een standpunt in te nemen, met een zekerheid dat we de accurate informatie gefilterd hebben van de ruis.

Met andere woorden de big data is niet alleen een opportuniteit in de digitale wereld met de huidige technologische ontwikkelingen, big data is ook waar we als persoon dagdagelijks mee geconfronteerd worden via allerhande media en wat we als mens als zeer verwarrend en overweldigend ervaren.

Laat het nu juist in de digitale gezondheidszorg niet anders zijn. Zij die dagdagelijks met digitale gezondheidszorg begaan zijn, hebben het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Een probleem dat zorgverstrekkers uiteraard ook ervaren. Zorgverstrekkers voor wie het digitale aspect niet meer is dan een beloofde toegevoegde waarde, die ze, zonder al te veel tijdsinvestering, willen gebruiken om een betere zorg te kunnen bieden.

Daarom lijkt onze informatiemaatschappij soms meer op een desinformatiemaatschappij. Dikwijls is de informatie al voorgekauwd, maar als de voorkauwer van dienst niet accuraat is of zelfs leek is in de materie, dan krijg je een hoge graad van desinformatie rond een, in feite, correcte mededeling.

Concrete voorbeelden

De elektronische toegang van de patiënt tot al zijn/haar medische gegevens. Het zal niet voor morgen zijn. De toegang zal beperkt zijn tot die gegevens waarvan de zorgverstrekker beslist heeft om ze te publiceren.

Het beperkt gebruik van de Sumehr is de schuld van de EMD’s. Het al dan niet kwaliteitsvol en effectief gebruik van functies, die aangeboden worden door de softwarepakketten, kan een gevolg zijn van de manier waarop het wordt aangeboden.  Maar het kan ook een gevolg zijn van een gebrek aan duiding, of het kan het gevolg zijn van een foutieve motivatie, zoals bvb “als ik 400 Sumehrs publiceer, heb ik mijn premie”, terwijl een kwaliteitsvolle Sumehr levens kan redden. Na analyse kan je alleen maar concluderen dat het alles behalve de schuld is van de EMD’s.

Numerikare

Dat vandaag gestart wordt met een nieuwe wekelijkse publicatie is interessant en hoopgevend, op voorwaarde dat het niet nog extra informatie over digitale gezondheidszorg in het bos dropt, maar dat het een stevige, gezonde boom is die er staat met als bladeren correcte en inhoudelijk sterk geduide informatie. Een publicatie die aankondigingspolitiek onderscheidt van de realiteit, die kritisch observeert, maar ook enthousiast is over successen en hoopvolle initiatieven. Alleen dan kan het een referentie worden voor de gezondheidsprofessional dolend door het digitale bos op zoek naar het rechte pad, het pad richting een nog hogere kwaliteit van de zorg.

Welkom Numerikare.

> NumeriKare Newsletter

> NumeriKare WebSite

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.