Universitair museum opent expositie over de penis: "Geen stijve bedoening"

Het Gents Universitair Museum (GUM) opent donderdag een opmerkelijke tentoonstelling over de penis. Al willen de onderzoekers meer tonen dan de traditionele academische blik op het onderwerp. 'Phallus. Norm & Vorm' gidst bezoekers langs een 70-tal objecten over de geslachtsdrift, het vleselijke aspect daarvan en moderne vraagstukken die de piemel overstijgen. "Het is zeker geen stijve bedoening geworden", zegt onderzoeker Lyvia Diser.

Twee jaar geleden zijn Gentse onderzoekers begonnen aan een schattenjacht die te zien is in de gebouwen van het GUM. "De rode draad is de piemel", begint Diser. "Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten is het geen piemel-expo geworden. Je zal hier niet de grootste, de kleinste, de dikste of de dunste kunnen bewonderen".

Bezoekers kunnen ontdekken hoe biologen en andere wetenschappers de voorbije decennia elk aspect van het geslachtsorgaan hebben belicht. "Waarom de phallus? Omdat het de mensen raakt", zegt Diser. "Vanaf de vroegste eeuwen zie je dat in grotschilderingen. En vandaag nog steeds, bijvoorbeeld in toilethokjes. Mensen sturen dickpics naar elkaar. Iedereen is er heel erg mee bezig. En die fascinatie fascineert ons."

De expositieruimtes zijn gevuld met onderzoeksobjecten, prototypen van seksspeeltjes en kunstige interpretaties van de penis. Maar ook het mannelijk overwicht was een bron van inspiratie voor de denkers die de tentoonstelling hebben samengesteld. "Als je kijkt naar evolutiebiologen en medische wetenschappers zie je dat ze dat deden met een focus op de penis, het mannelijk copulatie-orgaan. We vonden dat bizar en zijn ons gaan afvragen hoe dat komt."

De tentoonstelling voegt een nieuwe dimensie toe met reconstructies van de clitoris, die anatomisch erg gelijkaardig is aan het mannelijk geslachtsorgaan, en daagt bezoekers uit om na te denken over mannelijkheid. Ook gendervraagstukken worden niet uit de weg gegaan.

Zo is er een knappe video-installatie van lingerieontwerpster Murielle Scherre. "Ze toont modellen van allerlei genders", zegt Diser. "Een ander topstuk is van Grayson Perry. Een Britse kunstenaar die exploreert wat mannelijkheid betekent. Hij drukt zich vaak uit als zijn alter-ego Claire", legt Diser uit. 

"Een vrouwelijk personage, en hij kleedt zich vaak ook in stereotype vrouwelijke kledij. We tonen een gigantisch schilderij waarin hij zich toont met allerlei mannelijke symbolen. Bedoeling is dat de bezoeker zich afvraagt wat mannelijkheid nu precies is. Het dragen van een phallus? Ben je een man als je een penis tussen je benen hebt? Of is er meer en kan het anders ingevuld worden?"

De uitdagende stijl is kenmerkend voor de tentoonstelling, die op een serene manier een aantal idées fixes wil aankaarten en daarbij de hulp inroept van seksuologen, artsen, kunstwetenschappers, en zelfs een sextoy reviewer. 

De tentoonstelling is samengesteld door experten als uroloog Piet Hoebeke en Guy T'Sjoen, psycholoog-socioloog Alexis Dewaele en experimenteel psycholoog Jan de Houwer. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan psychologische onderzoeken die de inzichten over het veld moeten verdiepen.

'Phallus. Norm & Vorm' loopt van 24 maart tot 8 januari 2023.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk Van Den Broeck

    24 maart 2022

    G.H.Ik vind het schandalig dat zoiets gebeurt en dat op universitair niveau.Ik denk dat het geld en de tijd daarin gestoken beter kan besteed worden.Wat die professor T'Sjoen allemaal doet en zegt vind ik totaal waardeloos en kost de gemeenschap zeer veel geld .Wat abnormaal is blijft abnormaal en al dat transgender gedoe vind totaal waardeloos en moet asap gestopt worden :dat geld dat daar aan weggesmeten wordt kan beter besteed worden aan serieuze operaties en niet aan tijdelijk prutswerk!Mvg Dokter Dirk Van den broeck,tandarts,gerechtsexpert (op pensioen)'s-Gravenwezel

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 maart 2022

    Voor wanneer is de officiële opening met “ de gestelde lichamen “ van het Land ?