Een onderzoek gepubliceerd in Plos Medicine toonde een verband aan tussen een hoge consumptie van bepaalde levensmiddelenadditieven zoals de emulgatoren E471, E407 en E407a (gebruikt in sauzen, roomdesserts, gearomatiseerde yoghurt, industriële soepen en koekjes en gebak) en het risico op het ontwikkelen van kanker.
Het gaat om een observationele studie uitgevoerd op de NutriNet Santé-database, die meer dan 92.000 volwassen proefpersonen omvatte. Aan de vrijwilligers werd gevraagd om regelmatig op vragenlijsten te vermelden welke voedingsmiddelen ze gebruikten en in welke hoeveelheden. De hoeveelheden emulgatoren die de proefpersonen binnenkregen, werden geschat op basis van laboratoriumtests van de producten die de deelnemers vermeldden. De associatie kon worden gemaakt op basis van de consumptie van elke deelnemer: hoog, gemiddeld of laag in relatie tot het verschijnen van kankers. Bij de onderzochte personen werden tijdens de follow-up 2.604 kankers geïdentificeerd. Van de 30 geteste additieven bleken monoglyceriden en diglyceriden van vetzuren (E471) en carrageen (E407 en 407a) mogelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kanker. De proefpersonen die de meeste van deze producten in hun voeding hadden, hadden 15% meer kans op het ontwikkelen van kanker dan degenen die weinig of geen van deze producten consumeerden. Het risico bedroeg 24% voor borstkanker en 46% voor prostaatkanker. Merk op dat deze twee vormen van kanker tot de meest voorkomende in de algemene bevolking behoren en dat de toename van hun incidentie gelijktijdig is waargenomen met de komst en consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Er is nog geen verklaring voor het werkingsmechanisme van die producten.
Het is echter aangetoond dat bepaalde levensmiddelenadditieven de samenstelling van de darmmicrobiota beïnvloeden en daardoor darmontstekingen kunnen veroorzaken. Ondertussen wordt erkend dat een inflammatoir terrein de ontwikkeling van kanker in de hand kan werken. Er zijn andere, meer gerichte onderzoeken nodig om die invloed beter te verklaren. En uiteraard mogen we niet vergeten dat ook andere factoren zoals alcoholgebruik en roken een rol kunnen spelen in het risico op kanker.