Elfde jaarlijkse congres van de BAU (Gent, december 2011)

09.12.2011 tot 10.12.2011
Elfde jaarlijkse congres van de BAU (Gent, december 2011)

[Hoogtepunten van het BAU-congres 2011: van richtlijnen naar praktijk en omgekeerd - een patiëntgerichte aanpak. Verslag door Karel Decaestecker en Ann-Françoise Spinoit (UZ Gent).]

Het jaarlijkse congres van de Belgian Association of Urology vond dit jaar plaats in de prachtige middeleeuwse stad Gent. Het congres ging zoals gebruikelijk van start met de verslaggeving door de verschillende werkgroepen. In de groep ‘Vrouwen en Neurologie’ werd gewezen op de noodzaak om in de nabije toekomst voldoende training in vaginale chirurgie te geven om dit soort chirurgie te mogen uitvoeren, in overeenstemming met de FDA-trends (Karel Everaert). Er werd ook aangeraden om de patiënt de infobrochures over de meshes te geven. Nogmaals werd benadrukt dat het noodzakelijk is om bij aanvang ten minste een urodynamisch onderzoek uit te voeren bij neuropatiënten om problemen met de bovenste urinewegen te voorkomen (Frank Van der Aa). Het goede nieuws van de dag kwam van Véronique Kepenne: Botox zou door het RIZIV–INAMI vanaf 2012 in bepaalde gevallen worden terugbetaald voor neurologische patiënten. Over het aantal eenheden per jaar wordt nog onderhandeld. Karel Everaert riep ook op tot rekrutering voor een studie naar laparoscopische implantatie van de AMS Artificial Urinary Sphincter (kunstmatige blaassluitspier) bij vrouwen. Van de werkgroep Oncologie onthouden we dat België goed is in de rapportage van patiënten in het multidisciplinaire oncologische consult over prostaatkanker (meer dan 95% van de patiënten worden besproken). Er is wel een zwaar gebrek aan methodologie in de rapportering van de positieve marges, en van de pre- en postoperatieve Gleasonscore (Filip Ameye). De groep rond LUTS (Johan Braeckman) kondigde een informatiecampagne gericht op huisartsen aan, die van start gaat in 2012. De groep rond Zorgkwaliteit meldde de creatie van een nationale standaard van geïnformeerde toestemming voor belangrijke urologische ingrepen. De geïnformeerde toestemming is online beschikbaar (Lieven Goeman). Piet Hoebeke wees voor de groep Pediatrische Urologie op het duidelijke gebrek aan aangepaste codes (extrofia vesicae is een K225) in de pediatrische nomenclatuur en deed een oproep om hieraan te verhelpen.

Na de officiële opening van het congres door Filip Ameye, samen met Roland Van Velthoven voorzitter van het congres van dit jaar, volgde een lezing van de European School of Urology over Evidence Based Medecine. Giacomo Novara (universiteit van Padua) wees ons erop dat de stappen die nodig zijn om een hoog niveau van bewijskracht (graad A) te halen, niet altijd zo duidelijk zijn. Beslissingen worden dan ook vaak genomen op basis van een lager bewijsniveau.

Wij bieden u een selectief overzicht van de lezingen over EBM in de urologie.

Hoogtepunten van het congres